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Agricultura familiar e políticas públicas: o impacto do Pronaf no Rio Grande do Sul. Organic Eprints
Anjos, Flávio Sacco dos; Godoy, Wilson Itamar; Caldas, Nádia Velleda; Gomes, Mário Conill.
A aparição do Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar (PRONAF) marca um momento singular na trajetória do processo de intervenção estatal na agricultura e no mundo rural do Brasil. Apesar de avanços no aperfeiçoamento e ampliação do universo de cobertura, o programa permanece ancorado numa ambigüidade básica tanto em termos do público-alvo a ser beneficiado quanto aos objetivos essenciais que persegue, onde, na retórica oficial, mesclam-se orientações tipicamente produtivistas com compromissos mais amplos, como a geração de empregos, a inclusão social e o desenvolvimento territorial. O artigo em questão desenvolve uma análise do PRONAF à luz de recente pesquisa realizada no Estado do Rio Grande do Sul, inserida no contexto de um...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Policy environments and social economy.
Ano: 2004 URL: http://orgprints.org/22386/1/Anjos_Agricultura.pdf
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Agroindustry for Drying Pink Pepper (Aroeira) CIGR Journal
de Carvalho, Ricardo Oliano; Machado, Miguel Borges; Lopes, Raquel Soares; Scherer, Vinícius Saldanha; Cruz, Wagner Alexandre; da Luz, Maria Laura G. Silva; da Luz, Carlos Alberto Silveira; Gadotti, Gisele Ingrid; Gomes, Mário Conill.
The pepper tree (Schinus terebinthifolius) is a tree native to Atlantic whose planting is seen as an alternative to agricultural diversification. Besides being suitable for reforestation, its fruit, known as pink pepper, pepper or brazilia-poivre rose, is widely used in European cuisine. This paper aimed to design an agribusiness for processing the fruits of 100 trees planted in planting planned or consortium, as well as restore degraded areas, this needs a small area for planting. Lining surveyed the procedures used for drying of pink pepper as well as those required for the marketing of this spice patterns. The starting process is the manual collection and pre-cleaning stage where pepper is separated from branches and leaves, the product follows after...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pepper; Agro industry..
Ano: 2015 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3109
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Biodiesel Production From Bovine Tallow CIGR Journal
de Carvalho, Ricardo Oliano; Carrasco, Jonatan Larrosa; Alvarez, Luiz Everton; Cruz, Everton; da Luz, Maria Laura G. Silva; da Luz, Carlos Alberto Silveira; Gadotti, Gizele Ingrid; Gomes, Mário Conill.
Biodiesel is produced from vegetable oils, animal fats and waste oils and fats. This is a newer experience, because in 2004 the National Program for Production and Use of Biodiesel (NPPB) was created by the Ministry of Agrarian Development (MDA), but released only in 2005. This study was a micro-scale plant to process beef tallow into biodiesel, to add value to these products. It also aims to bring a gain in environmental quality for the region, as a social and environmental program to collect and saturated fat frying in oil and neighborhood associations within the school community, restaurants and hotels will be implemented. This oil is also processed into biodiesel, which will be used by the fleet of the refrigerator itself, in Santa Vitoria do Palmar,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodiesel; Tallow..
Ano: 2015 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3108
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CARACTERIZAÇÃO E ANÁLISE DA PRODUÇÃO DA BATATA NOS MUNICÍPIOS DE SÃO LOURENÇO DO SUL - BRASIL E SANLÚCAR DE BARRAMEDA – ESPANHA - CHARACTERIZATION AND ANALYSIS OF POTATO PRODUCTION IN THE MUNICIPALITIES OF SÃO LOURENÇO DO SUL, BRAZIL AND SANLÚCAR ExtensaoRural
Reichert, Lírio José; Padilla, Mamen Cuéllar; Gomes, Mário Conill; Cáceres, Rubén Sánchez.
O processo de produção agropecuária, de uma maneira geral, tem se revelado cada vez mais dinâmico, ágil, necessitando adaptações e mudanças pelos agricultores para adequar-se aos novos modelos de produção. Desta forma, trata-se de processos, muitas vezes, complexos e que exigem decisões difíceis. Quando se busca aperfeiçoar e inovar com sistemas de produção alternativos mais sustentáveis como os de alimentos de base ecológica, ou produzidos em condições adversas, exige-se cuidados redobrados. Neste sentido, a produção de batata seja num sistema ou noutro, requer um manejo adequado em todas as fases do cultivo. Para ilustrar esses aspectos, realizou-se um estudo dos sistemas de produção de batata, desenvolvidos por agricultores familiares dos municípios de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2011 URL: http://periodicos.ufsm.br/extensaorural/article/view/5582
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Economical Feasibility of Strawberry Production in a Semi-Hydroponic System and Agroindustry of Jelly on a Small Property CIGR Journal
de Carvalho, Ricardo Oliano; Machado, Miguel Borges; Göebel, Jorge Tiago Schwanz; Lang, Gustavo Heinrich; da Luz, Maria Laura G. Silva; Gadotti, Gizele Ingrid; da Luz, Carlos Alberto Silveira; Gomes, Mário Conill.
Growing strawberries is a great alternative for family farms, it is possible to obtain a good financial return on a small property. Consumption growth Strawberry "in natura" in recent years, along with a high price increase, further assists in the marketing of the fruit. This study aimed to establish a greenhouse to grow plants behave 18,000 Camarosa, with approximate production of 200 kg of strawberries daily in peak harvest in semi-hydroponic system in a family owned, located in the municipality of Canguçu-RS. The strawberry produced should be packaged for sale "in natura" and received in the form of jelly. Strawberries are classified by their diameter (25mm and 15mm) and defects in three classes: Class A, includes all healthy and greater than 25 mm...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Strawberry; Semi-hydroponic; Agroindustry..
Ano: 2015 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3111
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Metodologia multicritério de apoio à decisão para avaliar sistemas de produção de batata orgânica na região Sul do Rio Grande do Sul. Organic Eprints
Reichert, Lírio José; Gomes, Mário Conill; Schwengeber, José Ernani.
A crescente demanda por batata (Solanun tuberosum L.) e outras hortaliças cultivadas organicamente, representa uma importante oportunidade para alcançar mercados diferenciados e, ao mesmo tempo um desafio para os produtores. Os agricultores, ainda carecem de informações tecnológicas e mercadológicas para a obtenção de índices técnicos e econômicos satisfatórios. Por estes e outros motivos, em geral, a produção de batata no sistema orgânico é menor em comparação com a obtida no sistema convencional, devido à cultura estar sujeita a inúmeros fatores que poderão reduzir a produtividade. O estudo teve por objetivo avaliar sistemas de produção de batata orgânica, desenvolvidos por agricultores familiares na região sul do Rio Grande do Sul, tendo o município de...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Farming Systems Cereals; Pulses and oilseeds Farm nutrient management.
Ano: 2013 URL: http://orgprints.org/24478/1/REICHERT%2C%20L%C3%ADrio%20Jos%C3%A9_Metodologia%20multicrit%C3%A9rio%20de%20apoio%20%C3%A0%20decis%C3%A3o%20para%20avaliar.pdf
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